fredag 31 augusti 2012

.fjäder

Instagram... "familjevägg"


Idag har vi bröllopsdag. Fjäderbröllop. Det firar vi med att jag och barnen är hembjudna till Ida. Mannen stannar hemma och har after work tillsammans med ett gäng arbetskompisar. Kalla det dålig planering eller tillfällig sinnesförvirring... but happy friday it is! ;) 


Kram

torsdag 30 augusti 2012

När en mamma gillar söta små figurer

Pärmar, block och suddigum från ICA Maxi



När inte barnen längre vill ha mönstrade block med söta små figurer, får en mamma helt enkelt införskaffa dessa åt sig själv. Jag har block och pärmar för att dokumentera det mesta. Det är texter, reflektioner av studier, recept, beskrivningar, undervisningsunderlag och andra "kom ihåg" eller "bra-att-ha-anteckningar"... Dokumentation av både livsnödvändigheter och bagateller. LOVELY!



Makalöst fin torsdag önskar jag er!
Kram
  ♥  

tisdag 28 augusti 2012

Fint

Lite gamla och nyinskaffade tyger från Panduro


Just nu ligger en ny trave med mönstrade tyger i en av pysselkorgarna. Kanhända blir de kvar där ett tag. Vi får se. Men när inspiration och lust gör sig påmind ska jag ta mig an dessa ljuvligheter. Det känns fint att ha lite "fintextilier" på lager.

Annat som känns fint är att vi får besök av käraste kusinen Ida i eftermiddag. Under ett år hade vi turen att ha henne boende i vår stad. Numera är hon och den ishockeyspelande pojkvännen utflyttade till Norge. Vi saknar henne såklart, men gläds över att få träffa henne idag! :)


Kram
Ta hand om er!


måndag 27 augusti 2012

.jag antar att



Morgonluft som känns klar och lätt att andas. En blå himmel, en sol som inte värmer fullt så mycket som för ett par veckor sedan... och så dessa blomster, vars blad börjat att gulna. Jag antar att det höst nu! 


Fin måndag önskar jag er!

Kram


söndag 26 augusti 2012

Instagram

Blommor som inte hinns med. Sommarklänning. City. Trädgårdsfix


När den gamla mobilen slutade fungera i början av sommaren bestämde jag mig för att skaffa en ny. Jag kan väl erkänna att det inte kändes så brådskande eller angeläget då. Men sedan, när barnen skulle börja skolan fick jag "ändan ur" och köpte en. Inte för att jag är så bra på att ta med mig mobilen när jag åker hemifrån.  Inte heller är jag "vidare värst" på att höra när den ringer eller att se nyinkomna sms. Men en mobil underlättar ju oftast kommunikationen och så möjliggörs en annan finsess, vilken jag fullkomligt älskar. Instagram. Så numera är jag något bättre på att bära med mig den och oftast hinner jag upptäcka inkomna sms innan det är försent. Lovely!


Hjärtligt tack för era kommentarer i det förra inlägget! 
Tack och kärlek till er!
Fin söndag!

Kram


Note: För att kunna ladda upp bilderna gratis var jag tvungen att försämra bildkvalitén. Blogger menar att jag behöver öka mitt utrymme (för att få högre upplösning) och gav förslag på olika månadsabonemang. Det billigaste alternativet innebär då en månadskostnad på 25 kronor. Har ni råkat ut för det? Om ni inte vill skriva här, maila gärna! :)

fredag 24 augusti 2012

Inget värde i hat

Kärlek

Glädje

Doris har världens bästa mamma


Min dotter har under en tid blivit utsatt för näthat. Personen som anser det vara viktigt att omskriva min dotter gör det på sin blogg. Personen är inte okänd för oss och tanken är väl att dottern ska läsa dessa inlägg. 

Nu har min dotter tack och lov svårt att bli ledsen över detta hat. Det går liksom inte att ta en bitter och elak människa på allvar. Det finns liksom inget värde i ständiga inlägg vilka bygger på att andra människor framställs som ointelligenta, blåsta och pantade. Inlägg i vilka människor kategoriseras utefter ogrundade och märkliga föreställningar. Där andra människor beskrivs sakna självinsikt, har fel värderingar, eller helt felaktigt anklagas för saker de inte gjort. Det finns liksom inget värde i att bry sig om hat.

Man skulle ju kunna fråga sig om den här personen är lycklig? För jag kan ärligt talat inte förstå hur någon kan känna att det är värt mödan, eller berikande för själen, att ägna sin tid åt dessa elakheter. 

Nåväl! Idag ska jag umgås med mina underbara och helt makalöst fina barn och barnbarn. Jag hoppas att ni får njuta fredagen! Det ska vi. Och inte en tanke ska vi ägna denna nätmobbande person.


KRAM
 ♥ 

  

tisdag 21 augusti 2012

Att vara långsam (igen)

Filmtittande liten sötnosa



Vardag, men jag försöker att vara långsam nu. Sitter inte 15 timmar per dygn och skriver. Försöker att inte ha hjärtat i halsgropen. Jag intalar mig själv att livet och hälsan är viktigare än högpresterade texter eller analyser (vilket givetvis är självklart, men svårt att efterleva). Jag längtar efter den skrivfria helgen och vill helst bara sitta uppkrupen i soffan tillsammans med en förkyld Nora. Eller göra som liten sötnosa ibland gör... ligga raklång på golvet och titta på film. Men jag fortsätter att skriva och jag strävar efter att vara långsam. Hur gör ni för att vara långsamma?



Fin tisdag!
Tack för 
att 
Ni 
tittar 
in!
♥♥♥

måndag 20 augusti 2012

Öliv




I helgen har vi bott på en liten ö. Levt öliv i en sjö i vackraste bergslagen. Fint har vi haft det. Tävlat och lekt har vi gjort och mycket mat och utomhusliv har det blivit tillsammans med finfina människor.



Nu måndag! 
Åh så segt det känns... 
Ta hand om Er!
KRAM
 ♥ 

fredag 17 augusti 2012

Livsviktigt

Kuddar för kojbyggande barnbarn...

...och så tantlampan

Nu har den kojbyggande lilla sötnosan åkt hem. Att bygga kojor kan vara en livsviktig syssla, i alla fall om man är en treårig prinsessa som älskar att boa och trixa och göra det ombonat och mysigt.



Makalöst fin fredag!
Kram

onsdag 15 augusti 2012

Brudslöja

I den turkosa vasen


Just nu blommar den rosa Brudslöjan ute i trädgården. Den är så vacker att det känns i hela kroppen. Visserligen luktar blommorna  s.k.i.t, men makalöst fina är dem.

Känns i kroppen gör även förkylningen, men Nora och jag gör vårt bästa för att leva vardagsliv. Vilat har vi också gjort och ikväll blir det filmmys medan mannen springer upp och ner för en avfallshög. En väldigt jobbig sådan. Inte svårt att avstå en sådan syssla kan jag tycka. ;) 


Fin onsdagkväll!
Kram
 ♥  

tisdag 14 augusti 2012

Sådant som berör

Läsvärt

Under sommaren har jag lyssnat på P1 och sommarpratarna. Jag har lyssnat och reflekterat, men även gråtit, skrattat och blivit berörd av livshistorier. Klara Zimmergren (som blir förtjust i människor som det går att prata allvar med, precis som jag) och Lars Lerin (en makalöst duktig och djupsinnig konstnär) är helt klart dem som berört mig mest. David Hellenius även han. Därtill gillar jag Ulf Ellervikkanske av den enkla anledningen att hans specialitet är bioorganisk kemi och för att han innehar ett engagemang i att vilja väcka människors naturvetenskapliga intresse. Områden vilka jag på olika nivåer har studerat och som av flera anledningar ligger mig varmt om hjärtat. Det sistnämnda har dessutom legat som underlag för flera av mina uppsatser, därav min D-uppsats! 

Just nu ligger Ellerviks bok OND KEMI på nattduksbordet och tillhör ni dem som tycker att kemi är urtrist, då tycker jag definitivt att ni ska läsa den! Även denna bok, skulle man kunna säga, berör livet och dess människor! :)


Fin fortsättning på veckan!
Kram
  

måndag 13 augusti 2012

Njutbart av citroner

En dotters bakverk
Makalöst god med frisk smak av sommar


Jag antar att det är vardag nu... att sommaren förvisso inte är slut ännu (för nej det är den inte och jag har på intet sätt fått några höstkänslor), men att skrivande och arbete kommer att vara det som fyller våra dagar. 

Men jag kommer att starta långsamt. Måste kurera min förkylning först, för jag vet att när jag väl sätter mig för att skriva kommer livet att accelerera. Saker och ting kommer att gå så mycket snabbare och tid kommer att övergå i något som måste planeras. Något som trots detta ändå inte räcker till. ;)

Nåväl. Jag kommer att fortsätta att leva njutbart och är ni likadana tycker jag att ni ska prova denna makalöst goda citronkaka. För den som älskar citroner kan jag inte annat än att säga. Den måste avnjutas! Här hittar ni receptet.  :)

  
Ta hand om er!
KRAM

söndag 12 augusti 2012

Inte glammigt, men trivsamt

I väntan på att lacket ska torka

En hög som vuxit...

...och som kommer till användning då nya konstverk ska sättas upp


Medan några är bättre idag är andra sämre. Pojkarna är emellertid dem som klarat sig bäst och de har därför begett sig iväg för att träna karate.

Vid diskbänken står Ida och bakar citronkladdkaka och jag tänker att det är tur att vi har barn som gillar att baka. Dorisen är tjusig värre och bygger hon inte slott med nylackade naglar, så skapar hon vackra konstverk med prinsessor i alla dess storlekar. Själv tampas jag med huvudvärk och förkylning och Nora ligger halvsovandes i soffan. Tja det är så det är idag. Inte särskilt glammigt, men trivsamt, trots allt. Ändå!


Ha en fin söndag!
Kram

lördag 11 augusti 2012

Sparlåga

Vildvuxet i växthuset


Idag för vi en varsam tillvaro. Förutom en klippt gräsmatta (mannens bedrift) och lite trädgårdslek och studsmattehoppande (innebär lekande sötnosa) blir det inte mycket gjort. Barnens övernattande kompisar har åkt hem och kvällen tillbringas nu i soffan med glass och TV-tittande. Från varsin ände i soffan hörs snörvlande från febriga döttrar och själv halvligger jag i fåtöljen.


Som sagt, idag går det mesta på sparlåga... så vi kurerar oss och hoppas på att vara pigga till morgondagen. Egentligen skulle vi behöva rensa och företa oss med ett vildvuxet växthus och flertalet rabatter, men det får nog vänta ett par dagar eller så.


Fin fortsättning på helgen!
Kram
 ♥  

fredag 10 augusti 2012

Lillebror

Först lite besvärad över att bli fotograferad...

...och såklart känns det ovant och nytt

Men modig och nöjd är han minsann

Tänk att ha gått från det här...


Nu är det klippt och det långa håret fick vi med oss hem som en svans, i en påse. Nu har lillebror lika kort hår som då han var 8 år. Jag tittar på honom och tänker att min lilla pojke inte är så liten längre. Älskade fina son!

Varför han valde att klippa sig är en lång historia. Men den tar jag vid ett senare tillfälle. När det finns tid och lust att berätta.


Ha nu en finfin dag!
Här ska njutas barn och barnbarn!
Ja och så är det ju fredag, inte illa!
KRAM
 ♥ 

torsdag 9 augusti 2012

Då sommarregn är som bäst

Liten sötnosa väntar

Tar sats och springer ut

Därefter lite väntan i bilen... och beskådande av regnet


Sommarregn... befriande och trivsamt så här under sommarveckornas slut. Jag tror minsann att jag i år har vant mig snabbare än vanligt, vid att sommaren faktiskt snart kommer att övergå i något annat. Och när jag tänker så, blir sommarregn ett av det mysigaste.

De senaste dagarna har jag besökt kära, suttit vid flertalet köksbord. Pratat, skrattat och reflekterat över livet och det som hör till. Hjärtans tack till Britt och till IdaUnder gårdagen, då regnet bokstavligen vräkte ner, satt jag hos min vän Karin och hennes fina Emma. Samtidigt som vädermakterna beslutade sig för att bjuda på både blåst (storm) och nederbörd satt vi vid köksbordet, intill den öppna altandörren och åt frukost. Därefter bjöds på ljuvlig jordgubbspaj och senare även lasange. Det blir så när vi träffas. Att vi sitter vid någons köksbord, för att samtala och för att äta gott, hela dagen. Det är skönt och välbehövligt att ha sådana dagar. Alltid! Jag tror minsann att det är då som sommarregn är som bäst. Hjärtans tack även till dig Karin!

Senare under gårdagskvällen gav vi oss ut och det blev spring med liten sötnosa i blöta och regn. Idag skiner emellertid solen och vi ska företa oss ett stort projekt. Lite pirrigt känns det, för Herman ska gå till frisören och klippa sig... mer än bara toppa sig. Håret ska bli kort.


Ta hand om er!
Tack från hjärtat 
till er som tittar in 
och till er som 
tidigare lämnat 
kommentarer!
KRAM


tisdag 7 augusti 2012

Egentligen är det inte skrytet



Vi pratade om det här med bloggandet igår, min fina vän och jag och hon sa att hon tänkt tanken att sluta blogga. Att hon upplevde att hon inte hade något att berätta... att hon i jämförelse med andra bloggare kände att hon inte hade gjort så mycket under sommaren (vilket hon givetvis har). Det fick mig att protestera. För här pratar jag om en kvinna som genom sitt skrivande kan underhålla och roa sina läsare, oavsett vad hon berör eller berättar. Om en färgstark, rolig, pratglad, underhållande, smart och dessutom väldigt snäll och positiv människa. 

På hennes blogg finns utrymme för både eftertänksamhet och skratt och här möts läsaren av ordfyndiga små historier eller funderingar kring vardagslivet och tankens värld. Här slipper jag pockande reklam och implementerade och kommersiellt underbyggda texter. Här återfinns heller inte ständigt återkommande "dagens outfit" (vilka i och för sig skulle vara roliga om det inte vore för att det mest visas upp svindyra kläder, vilka "givetvis" har fyndats på Tradera eller i någon fancy butik) och inte heller återupprepas samma exklusiva resmål (vilka körs som repriser hos många av de stora bloggarna, men som presenteras som unika och under en längre tid efterlängtade, av samtliga). Det här är inte en blogg om enahanda trender eller inredning, det här är en levande blogg, utan kommersiell styrning eller intention. Här finns själ och hjärta, i massor! 

För även om bloggvärlden i flera avseenden är fantastisk, med många fina och hjärtans goa och inspirerande, både okända och kända bloggare blir ändå den kommersiella bloggvärlden en både märklig och väldigt konstlad värld. Men framför allt upplever jag den som ointressant och lite smått tråkig. Jag kan även tycka att det är sorgligt att de bloggar som från början känns gemytliga, senare förlorar sin charm genom att skrivandet får en mer vinstfokuserad touch. Detta oavsett om människor väljer att kalla det vinstdrivande bloggandet för kvinnlig företagsanda eller inte.  

Nåväl, att läsa bloggar är ju frivilligt och för det mesta finner jag det väldigt intressant. Så jag företar mig ju med det. Men det är oftast inte de stora bloggarna som känns meningsfulla att besöka. Det är inte dem jag vill ägna min tid, detta trots att de som skriver ofta reser, köper massor av kläder, ständigt inreder och förnyar, etc etc. Det är bloggare som fortfarande känns tvättäkta och mindre påklistrade, dem som inte säljer ut sig själva, inte utger sig för att vara ödmjuka men ändå gör upprepade skrytinlägg (ej att förväxla med de stora bloggarna vilka inte hymlar eller försöker vara ödmjuka utan skrupelfritt skryter och vräker på), det är sådana bloggar som jag anser känns meningsfulla att läsa. För egentligen är det väl inte skrytet som stör mig (för det tror jag är en mänsklig egenskap att vilja göra ibland), det är när det sker och bloggaren samtidigt försöker dölja det. Det är då det känns oäkta och trist. 

Men för att återknyta till min vän, så är det precis en sådan blogg hon har. Inte en oäkta, utan en som känns meningsfull och samtidigt väldigt rolig och genuin att läsa. En blogg som jag vill rekommendera... och länka till, efter det att jag har kollat så att det är ok med henne! Här håller hon till!


LOVE and PEACE!
Fin tisdag!
KRAM

söndag 5 augusti 2012

På andra sidan Östersjön

Sagolik byggnad

Under ett par dagar har vi ägnat oss åt att resa bort... kliva på en båt, guppa på havet och stiga i land igen. Vi begav oss till årets designhuvudstad och enligt Monocle, den världsbästa staden att bo i.


Domkyrkan i Helsingfors


Där vandrade vi i timmar och beskådade de mest makalösa och sagolika byggnaderna. Vi hittade också trivsamma ställen att vila trötta ben och fötter.



Trötta fötter

Nära hamnen finner man denna Ortodoxa skönhet

Vackra båtar


På väg mot en av de vackra båthamnarna passerade vi över kärleksbron... där förälskade par valt att manifestera sin kärlek.


Tänk er tusentals av dessa...

Finnish design shop


På Skatudden besökte vi det gamla tull- och packhuset, i vilket man bland annat finner Finnish design shop. Där strosade vi omkring och häpnades över finskdesignade, mycket vackra och för det mesta makalöst dyra, möbler, glas och andra konstattiraljer.


En av de inte fullt så dyra stolarna


I närheten av parlamentet kan man beskåda detta konststycke


Kors och tvärs gick vi genom staden. Förbi parlamentsbyggnaden, museer, butiker, statyer och annat sevärt. 


Mycket liv och rörelse i staden


Som barn besökte jag tillsammans med mina föräldrar och farföräldrar denna stad. Jag kan inte påstå att jag minns så särskilt mycket, bortsett från att jag hade svårt att bestämma mig för hos vem jag skulle sova under natten. Jag minns även att vi gick i massor av "tråkiga" affärer.


Här tittade vi in

De "tråkiga" affärerna kändes numera så mycket roligare och därför gjordes några besök på Stockmann, iittala och Marimekko. Någon hejdlös shopping blev det emellertid inte.


Mer båtar

Fredagens stadsvandring avslutades med att vi passerade genom saluhallen och tog en sista sväng längs med en av båtkajerna.


Vila efter en lång dag...

Mot kvällningen klev vi åter på den stora båten. Killarna tog in på relaxen och jag och Smulan ägnade oss åt att vila, läsa och sova innan det var dags för sommarbuffé.


Ett vackert sommar-Stockholm.

Nästkommande förmiddag gled vi så in i en av de svenska hamnarna. Mycket, mycket nöjda och hjärtans glada över vår tripp. 


Drottningholm

Under några solskenstimmar besökte vi därefter ett slott. Satt vid strandkanten och åt smörgås med salami och yoghurt ur plastmuggar. Gick på tur och förundrades över allt det vackra, både inom- och utomhus.


En makalöst trivsam och behaglig tripp har det varit. Otroligt fin service på båten (uppskattas när man har allergiska barn som behöver specialbehandlad kost). Därtill mycket skratt och välmående. 


Jag hoppas att ni har det bra!
I morgon börjar vardagen här, 
men det försöker vi 
att inte tänka på!

KRAM
 ♥ 

(mycket bilder blev det)

torsdag 2 augusti 2012

Mer sommarblommigt

Billiga påslakan från IKEA

Min man gillar finish... att saker, oavsett vad, är tillverkade noggrant och ordentligt. Samtidigt är han så långt ifrån en materialist eller statusmänniska man kan komma och det älskar jag honom för!


Papperstryck inramat av mina morföräldrar


Många av de saker vi har är ärvda, inte nödvändigtvis exklusiva, men de innehar ett affektionsvärde vilka gör dem värdefulla.



Ful-fina lyktor... ger sommarkänsla i sovrummet
  

Jag älskar verkligen gamla, ärvda och vackra ting och jag blandar gärna dessa med färgglada och billiga saker, exempelvis fyndade textilier och lyktor. Sådant som känns fint eller kul just nu, men som ändå är utbytbart... som de billiga och sommarblommiga lyktorna, vilka blev kvar efter sommarfesten.  


Finaste torsdagen önskar jag er!
Tack för att ni tittar in!
Kram