tisdag 5 juli 2011

Dolmades

En av favoriterna... Dolmades!


Idag har Ida och jag lagat godaste "dolman"!!!! :) Eftersom det brukar gå ett år eller så mellan gångerna, så brukar det smaka extra gott då vi tillagar och äter denna supergoda rätt!!! :))) Som ni kanske vet består dolmades av olika grönsaker och vinblad i vilka man fyller en köttfärsblandning.... mumsigt som bara den!!!



Om ni vill prova kan ni göra så här!


Ingredienser till köttfärsblandningen
1000g köttfärs
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
Ett knippe bladpersilja (efter tycke och smak)
1-2 msk torkad mynta
2 tärningar kalvbuljong
3-4 klyftor färsk vitlök
1 citron
Salt och peppar efter smak
2 dl kokt jasminris (eller annat valfritt)

Andra ingredienser
Vinblad (inlagda, finns i livsmedelsbutiker)
3 paprikor i olika färger
6 potatisar
1 citron
Smör (att steka köttfärsen i)

Tillagning av köttfärsblandningen
Koka riset efter anvisningen på paketet.
Bryn köttfärsen i en gjutjärnsgryta och pressa i vitlöken. Hacka löken och persiljan och rör ner den. Tillsätt tomatpurén, kalvbuljongen och de övriga kryddorna. Häll i lite vatten om röran är torr och låt puttra en liten stund (ca 10 min).
Blanda i riset och den pressade citronen.

Smörj en ugnssäker form.

Tillagning av knytena och de fyllda paprikorna
Lägg tre till fyra vinblad omlott, fyll dessa med köttfärsblandningen (1-3 msk) och rulla ihop dem till små knyten.
Dela parikorna i två halvor och fyll även dessa med köttfärsblandningen. Skär potatisen i klyftor, dela citronen i skivor och fördela dessa tillsammans med knytena och de fyllda paprikorna i formen.

Koka upp en sky av
8 dl vatten (använd gärna stekskyn från köttfärsen)
2 msk tomatpuré
1/2 msk mynta
Salt och peppar efter smak (eventuellt lite mer buljong)

Häll skyn över ingredienserna i formen och tillaga rätten i 175*C i ca 60 minuter.



Dolmades kan avnjutas med
Ris
Sallad
Turkisk yoghurt
Oliver


Smaklig måltid!

4 kommentarer:

Härligt hemma sa...

Mmmm smaskigt!! Jag har lyckan att bli bjuden av en jobbarkompis ibland men jag har aldrig vågat mig på det själv. Kanske dags nu då.
Kramar Madeleine

Anonym sa...

Det ser jättegott ut!
Tänk vad mycket man kan göra av köttfärs.
Ha en bra vecka!
Kram Carina

Ida sa...

Det var så himla gott med dolma, mumsigt som bara den!!!
Puss puss
<3

Mikko Tyllinen sa...

looks fantastic and delicious Maria!