lördag 30 juli 2011

Hur man läser en bok...

Att ta ansvar för sitt liv...

..beror givetvis på en rad olika faktorer. Hur vi uppfattar, känner och tolkar dess innehåll är på flera sätt individuellt... och detta älskar jag att diskutera!!! :) Senast läste jag Paulo Coelhos Veronika bestämmer sig för att dö... kanske inte den bästa bok jag ägnat mig åt, men helt klart läsvärd! Så om ni får tid över för en bok, läs den... den är både lättläst och samhällsaktuell och skapar dessutom utrymme för eftertänksamhet då det gäller livet och dess mening!


Ha det fortsatt fint!
Kram



torsdag 28 juli 2011

Ljuvligheter...

Sötaste bakformarna från RICE
Happy cupcakes
Min nya favorit... ljuvligt porslin från PIP STUDIO

...som jag inte kunde motstå då jag och tjejerna hade tjejmys i huvudstaden! :))) Är totalt såld då det gäller  PIP STUDIOS ljuvliga porslin...

Här fortsätter renoveringen i sakta gemak... och vi skyndar inte!!! Att måla och slipa är ju faktiskt ganska "okul"... så vi unnar oss många små avbrott med mysfika och andra trevligheter!!! :)))


Lev väl alla fina!!!

onsdag 27 juli 2011

Inredningskaos...

Vårt nya badrumsskåp rymmer massor av både nödvändigheter och annat som kan vara bra att ha när man befinner sig i ett badrum! :) Nu fattas bara en hasp, som först måste blästras innan den sätts dit, så är skåpet klart! :)))

Möbler kors och tvärs...

Just nu råder det allmänt renoveringskaos i vårt hus och det står möbler överallt! Golvet i vardagsrummet är slipat och vaxat i ett par omgångar och nu återstår uppsättning av en superfin nyproducerad 60-talstapet (Johan trodde att jag skämtade när jag deklarerade min omedelbara kärlek för denna skönhet, hi hi), målning av väggar, ett skåp (som jag fått av min bror och svägerska), ett soffbord (tidigare tillhörande min mormor och morfar), en vägghylla (arv efter min mor)... ja och lite annat smått och gott! :) Tänkte byta ut några gamla loppismöbler och istället använda de arvegods som vi har haft undanställda under flera år... det känns så mycket roligare och bättre om dessa kommer till användning!!! Det vita och romantiska kommer att tonas ned en del i vardagsrummet, även om det fortfarande kommer att vara mestadels ljust och vitt... ;)


Jag hoppas att ni har det fint och trivsamt
och att ni och era kära mår väl!!!
Kram

måndag 25 juli 2011

Ögonblick

Att se det vackra i det enkla...

Att känna var man hör hemma...

Att släppa in dem man älskar...

Att välja möjlighetens väg...

Att finna rofyllda platser...

Att njuta av allt det goda....

Att värna om de som finns omkring oss...

Att våga, vilja och övervinna...


Ögonblicksbilder från veckan som varit...

Fina dagar tillsammans med familjen, barnbarn och svärson, bror och svägerska
Glädje
Sorg
Eftertänksamhet

Karlskronas skärgård
Loppis
Bad i tunna
Fantastisk mat och dryck

...och så HAVET

(bilderna är tagna i min brors och svägerskas vackra trädgård)

onsdag 20 juli 2011

Livet...




Livets karusell

Att färdas
uppför och nedför
i sidled och på tvären
genom mot- och medgång...

Någon fattas oss!

måndag 18 juli 2011

Trivsamheter



I helgen har vi...

Haft supertjejmys hos gulliga Erika och Stina
Ätit och druckit massor av gott
Shoppat på Syster Lycklig och Hans Mikaels
Besökt loppis
Avnjutit smaskiga bakelser och glass på Taxinge slott 

...vi är MER än nöjda!
Hoppas att ni har haft det trivsamt!


Önskar er en finfin vecka!
Kram

torsdag 14 juli 2011

Dukat till fest...

Idas och Doris vackra dukning, mestadels arvegods och så lite nytt...


När mina föräldrar bjöd till fest... dukades det med vackra linnedukar, finglas och finbestick... Min mamma älskade blommor och hon älskade blått.... och hon var en mästare på att duka vackert!!!


Gårdagens middag var ljuvlig, vacker och magnifik


Min mamma arbetade på sjukhus... på en medicinavdelning där hon rehabiliterade och tränade svårt sjuka människor! Precis när hon själv blev allvarligt och svårt sjuk fick hon en utmärkelse, avdelningens ängel, för att hon var så fin och varsam med patienterna, så medmänsklig! Denna utmärkelse var hon så himla mycket värd.... Hon pratade ofta om värdighet och vikten av att respektera människor, och då särskilt de utsatta och svaga! När hon fick utmärkelsen låg hon mer eller mindre i koma... och när hon vaknade var hon långt ifrån den hon varit innan...  Min mamma var en konstnärssjäl, otroligt duktig på att måla, handarbeta och skriva... Min mamma hade humor, var opretentiös och aldrig särskilt skrytsam... så därför skryter jag om henne idag... för det skulle hon aldrig ha gjort själv!!!

Att mötas av ett dukat bord, där gamla ting blandas med nya i en vacker dukning, gör mig glad... Gårdagen bjöd på fantastisk mat, som Ida lagat... och tillsammans med Doris hade hon dukat och gjort så fint... Tack sötaste Ida och Doris för en jättemysig och trivsam kväll!!! :)))

I helgen åker jag, Kajsa, Ida och Nora till Stockholm för tjejmys tillsammans med Johans båda systrar... ska också bli himla trevligt! Karlarna får göra annat... :)


Ha det allra bäst!!!
KRAMAR

onsdag 13 juli 2011

Det här med att göra lunch...

Barnens sommarfavorit... frasvåfflor med grädde, smör och sylt

Åh vad jag älskar att äta gott... både mat och fikaböd!!!  MEN varför ska det vara så trist att laga mat, eller att baka???  Vem vill stå vid spisen och göra lunch när solen skiner, eller annars med för den delen??? Mutter mutter, jag vet, men att fixa och trixa i köket hör inte till min eller min mans favoritsysselsättning.... :)


Min sommarfavorit... varma mackor, avakadosallad och min mans bönsallad :)


Nåväl, nu har Johan semester och då turas vi om att laga mat och det är så "jättehimla" superskööööönt!!!
Ikväll blir det dessutom lyx, för då ska vi till Ida på middag! :)  Men först ska det målas hyllor och fogas runt fönsterglas på nygamla badrumsskåpet. Visar när det är klart!!! :)))


Lev sommaren och njut livet alla rara!!!
Kram

måndag 11 juli 2011

Den goda samtalaren enligt mig...

Blomster från trädgården...

är oftast en person vilken är bra på att lyssna...


Fotbad...

någon som inte alltid måste prata eller höras mest...


Röda rosor och andra blomster....

eller nödvändigtvis känner att den måste hålla med eller tycka lika i alla avseenden...


Blomster inomhus...

men som respekterar dig för den du är och det du säger!!!

För den goda samtalaren får andras ord en betydelse, en mening och ett innehåll... Jag är lyckligt lottad, för jag har många fina nära och kära, som är underbara samtalare, pratare och lyssnare!!!



I höst skriver jag ytterligare en C-uppsats.... denna gång om samtal i undervisningen, om att interagera, men framförallt om betydelsen av att lyssna... Men innan hösten tar vid ska jag fortsätta att njuta av sommaren, av ledigheten och av min fina familj och mina underbara vänner!!!


Kram och tack för att ni tittar in!!!

Pst... igår satt jag ute i solen, med fötterna i ett fotbad... sedan fick jag tånaglarna filade och målade av Herman... livskvalitet på högsta nivå!!!

söndag 10 juli 2011

Blomsterprakt

Inte bara vita och rosa blomster ute i trädgården....


Just nu blommar det för fullt i krukorna ute vid uteplatsen.... det riktigt lyser om alla de färgglada blommorna!!! Tyvärr är det inte alla blomster som mår bra, de i rabatterna  har nämligen fått löss och är inte lika "lyckliga"...

Igår var vi flitiga och trädgårdsarbetade hela dagen... slutförde det vi påbörjat för ett par veckor sedan, så himla skönt! :)))  Idag ska vi snickra, jag och min man... ett badrumsskåp är det tänkt att det ska bli!!! :)))


Ha det enastående fint och var rädda om er!!!
Kram

fredag 8 juli 2011

Just nu....

En smula romantik och lekfullhet...


....är det många inredningsbloggare som är med och tävlar i Sveriges charmigaste hem!
Många fina och mysiga hem medverkar... bland annat Ida och Joels charmiga hem!
Är nyfikna eller vill rösta på deras bidrag kan ni gå in här!

Ha en underbar helg alla fina!
KRAM


torsdag 7 juli 2011

Att tillåtas att vara den du är oavsett om du är tjejig tjej eller inte...

En liten tjejs rum... som älskar bilar, Barbapapa och  pussel, men även färgen rosa, skor och glittriga kläder



Ibland förundras jag över hur vissa människor kan lägga ner så mycket energi på att försöka skapa könsneutrala förhållanden kring sina småbarn... De som menar att flickaktigt och pojkaktigt är något fult, då färgen på kläder blir en genussymbol och rosa kläder blir något som tjejer inte bör använda, för att det anses symbolisera inskränkthet och förtryck... Jag läste nyligen om en mamma som vägrade att sätta på sin dotter vare sig kjol eller kofta med spets och volanger, "för vem skulle hon varit då?". En mamma som i samma text menade att söt och fin hade en negativ klang, att det stod i motsatsförhållande till det som är bra och anses värdigt... Samma mamma som trodde att människor skulle ha svårare att kunna se hennes dotters personlighet om hon bar en rosa tröja eller klänning... Hennes dotter fick bara använda könsneutrala kläder. Jag läste och jag tänkte att om man lägger så stor vikt vid att inte låta sina barn använda kläder som på minsta lilla vis skulle kunna antyda barnets könstillhörighet, för att man är så övertygad om att detta är negativt för barnet... vad har man då för människosyn? Kan det vara så att man själv är väldigt dömande och fördomsfull? Bidrar man då inte själv till att ge just klädsel och yttre attribut en allt för stor betydelse för hur man tolkar och värdesätter andra människor???

Eftersom de flesta föräldrarna vill skapa bra förutsättningar så att deras barn  finner trygghet i sig själva, tillägnas goda värderingar och livsfilosofier... är det då inte bättre att fokusera på det inre, att möjliggöra för barnen att ta plats, få dem att våga göra sina röster hörda... Är det inte viktigare att se och bekräfta barnen.... göra möjligt för dem att inta en sund och ödmjuk inställning, där människosynen sträcker sig längre än till att fastna vid yttre attribut eller klädstilar?!!!

Tack vare  mina egna fyra barn har jag fått erfara hur olika barn kan vara... men att det i dessa olikheter faktisk ligger en könsidentitet och strävan efter att finna denna. Genom erfarenhet, arbete och studier, där jag under flera år har läst psykologi, psykiatri, anatomi, fysiologi, sociologi, pedagogik, biologi och kemi är min övertygelse att det faktiskt är  helt naturligt att killar och tjejer skiljer sig, både  genetiskt,  anatomiskt, fysiologiskt och hormonellt. Som mor till tre döttrar har jag även erfarit skillnader i tjejigheten, i önskan att få bära kjol och klänning och med en son i familjen vet jag att även en liten kille kan älska att gå klädd i klänning och målade naglar.... Att en liten killes högsta önskan och längtan kan bestå i att få vara Lucia under ett Luciafirandet på dagis! :) Men aldrig någonsin har jag vävt in någon värdering eller fördom då jag har klätt eller låtit mina barn få klä sig i rosa och  blommigt, kjol eller klänning... Faktum är att barnen har utvecklats till sunda, kärleksfulla och starka individer, vilka kan stå upp för den egna personen! I vår familj är det inte skamligt eller negativt att känna sig tjejig och fin... inte heller är det fel att vilja vara killaktig och gullig... eller busig, vild och söt, detta oavsett om du är kille eller tjej!!! 

Jag anser inte att samhället är jämlikt, men jag tror inte på något sätt att föräldrar gör sina barn en tjänst genom att könsneutralisera deras tillvaro eller klädstil. Tvärtemot  är jag av den åsikten att barn behöver få känna tillhörighet med det egna könet, eller det andra om så är fallet! För att möta ojämlikhet eller annan diskriminering tror jag istället att man gör barnen en tjänst om man tillåter barnen att få ta del av det som är både typiskt tjejigt och killaktigt, detta oavsett om det gäller kläder, dvs en rosa tyllklänning eller en blå biltröja, leksaker som lastbilar eller dockor, olika typiska manliga och kvinnliga yrken etc etc. Det är inte det rosa glittriga som hotar barns självkänsla eller personliga värde, det är den skeva människosynen och det falska attributen som riskerar att ge barnen en felaktig bild av hur människor ska behandlas och värdesättas. Jag tror absolut inte att vi finner de rätta redskapen genom att förringa det naturliga i att vilja vara antingen tjej eller kille, eller genom att vilja känna sig fin och söt!!! Detta betyder ju inte att vi behöver konsumera eller gilla allt det som affärerna har att sälja... Men med lite sunt förnuft och med massor av kärlek och omsorg så  tror jag att alla dessa små, både  tjejer och killar, vilka  älskar att klä sig i  rosa och tyll, en  vacker dag kan bli fantastiska människor, vilka  både har förmåga att  se och förstå hur de ska ta hand om sig själva och hur de ska handskas med omvärldens alla utmaningar!

Så stå på er alla mammor, flickor och killar som gillar att vara tjejiga/kvinnliga... ni är fantastiska, och låt för guds skull ingen annan få er att tro något annat bara för att ni gillar att vara fina!!! Jag skulle aldrig välja bort att använda klänning eller kjol bara för att vissa människor har en skev eller fördomsfull kvinnosyn... näe  näe, aldrig!!! Killar och tjejer är i mångt och mycket olika...  människor skiljer sig från varandra... men hos de allra allra flesta finns ett behov av att identifiera sig, känna samhörighet och gemenskap med det egna könet. Det ligger i de flestas natur och i detta ser jag inget neutralt eller oidentifierbart! 

Att den sociala miljön har betydelse är givetvis självklart... men detta utesluter inte det biologiska arvet, vilket i allra högsta grad bidrar till vilka vi är... det ligger liksom i våra gener att vara man eller kvinna. Och återigen, det här med att vara söt och fin... det här med skönhet, det som den skrivande mamman menade var så fel, det handlar väl mer om vilka vi är, hur vår personlighet lyser igenom, eller?


Tack alla rara som orkade läsa detta långa inlägg...
Kram och kärlek till er!

tisdag 5 juli 2011

Dolmades

En av favoriterna... Dolmades!


Idag har Ida och jag lagat godaste "dolman"!!!! :) Eftersom det brukar gå ett år eller så mellan gångerna, så brukar det smaka extra gott då vi tillagar och äter denna supergoda rätt!!! :))) Som ni kanske vet består dolmades av olika grönsaker och vinblad i vilka man fyller en köttfärsblandning.... mumsigt som bara den!!!



Om ni vill prova kan ni göra så här!


Ingredienser till köttfärsblandningen
1000g köttfärs
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
Ett knippe bladpersilja (efter tycke och smak)
1-2 msk torkad mynta
2 tärningar kalvbuljong
3-4 klyftor färsk vitlök
1 citron
Salt och peppar efter smak
2 dl kokt jasminris (eller annat valfritt)

Andra ingredienser
Vinblad (inlagda, finns i livsmedelsbutiker)
3 paprikor i olika färger
6 potatisar
1 citron
Smör (att steka köttfärsen i)

Tillagning av köttfärsblandningen
Koka riset efter anvisningen på paketet.
Bryn köttfärsen i en gjutjärnsgryta och pressa i vitlöken. Hacka löken och persiljan och rör ner den. Tillsätt tomatpurén, kalvbuljongen och de övriga kryddorna. Häll i lite vatten om röran är torr och låt puttra en liten stund (ca 10 min).
Blanda i riset och den pressade citronen.

Smörj en ugnssäker form.

Tillagning av knytena och de fyllda paprikorna
Lägg tre till fyra vinblad omlott, fyll dessa med köttfärsblandningen (1-3 msk) och rulla ihop dem till små knyten.
Dela parikorna i två halvor och fyll även dessa med köttfärsblandningen. Skär potatisen i klyftor, dela citronen i skivor och fördela dessa tillsammans med knytena och de fyllda paprikorna i formen.

Koka upp en sky av
8 dl vatten (använd gärna stekskyn från köttfärsen)
2 msk tomatpuré
1/2 msk mynta
Salt och peppar efter smak (eventuellt lite mer buljong)

Häll skyn över ingredienserna i formen och tillaga rätten i 175*C i ca 60 minuter.



Dolmades kan avnjutas med
Ris
Sallad
Turkisk yoghurt
Oliver


Smaklig måltid!

söndag 3 juli 2011

Helgen i bilder

Vita kläder, vita blomster och alldeles för små sandaler

Lycka... att få hoppa från en sten

Födelsedagsfirande och festligheter i Västerås

Liten Sötnosa kom och hoppade studsmatta och sov över

Fransk chokladtårta... för att fira finaste mannen

Söndagssyssla... strosa i regnet och plocka Lavendel


Skön söndagskväll önskar jag er!
KRAMAR

...och ute slår regnet mot fönstren... så mysigt!

fredag 1 juli 2011

Idag fyller antiagalagen 30 år!


Idag uppmanar Rädda Barnen att vi ska stödja arbetet mot misshandlade barn!
Det kan du göra genom att bära vitt!!!




Ha en underbar fredag och helg alla fina och tack för att ni tittar in här!!!
KRAMAR