måndag 23 juni 2014

Ljuva fläderblom





Just nu står det några liter fläderblomssaft i svalen. Den är inte riktigt färdig ännu, men jag har "tjuvat" lite och den smakar ljuuuuuvligt gott. Vill ni prova kommer receptet här!  


Ljuvlig fläderblomssaft
Ger drygt 2 L koncentrat

Ingredienser
30 st jämnstora blomklasar 
4 st citroner (gärna ekologiska)
1,5 L vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra

Gör så här
Låt vattnet koka upp under lock. Under tiden skivar du citronerna och lägger dessa tillsammans med blomklasarna i en rostfri bunke (kastrull går bra). När vattnet kokar tillsätter du strösocker och citronsyra. Rör om så att ingredienserna löser sig och häll den varma sockerlösningen över flädern och citronerna.

Låt blandningen stå svalt (+ 6-8*C) i 3-4 dygn och rör om några gånger per dag.

Efter 3-4 dygn silas blandningen och saften tappas på flaska. Den färdiga saften är kylvara men går utmärkt att frysa. Ett tips är då att använda iskuber eller små plastburkar. 

Avnjut den ljuvliga fläderblomssaften väl kyld tillsammans med massor av is! 

Lycka till!

Önskar er en fin 
fortsättning
på veckan!
KRAM

2 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Sanslöst vackra bilder! Fläderblomssaft är friskt och gott men jag väntar till nästa år innan jag gör saft, buskarna finns kvar.
Tack, rara vän, för dina vänliga ord hos mig och tack för att du förgyller bloggvärlden med dina fantastiska bilder!
Stora kramar
Eva

Nelya Lavendeldockor sa...

Vackra bilder, vilken glädje att se.
Ditt recept ska absolut testas denna sommar! Kram