fredag 5 september 2014

Zuzzhinibiffar

Nystekta zuzzhinibiffar
(Instagram)

Hej hopp efterlängtade fredag. Här om dagen lagade vi zuzzhinibiffar. Ungdomarna tyckte att de smakade urk men jag och mannen fann dem helt ok. Tillsammans med några tillbehör och såser blev det en riktigt god rätt! Ute på nätet florerar flertalet recept och det går att variera och smaksätta sina biffar på många olika sätt. Vi använde ekologiska ingredienser och gjorde såhär:


Zuzzhinibiffar
1 normalstor zuzzhini 
2 burkar kikärter 
1 dl pumpakärnor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
Salt och peppar
(annan smaksättning exempelvis chili, fetaost, färsk svamp, buljong etc.)

Smör - att steka i -

Fetaoströra
3 dl naturell turkisk yoghurt
1/2 paket smulad fetaost
salt, peppar och 1/3 tsk honung
(eventuella örtkryddor)

Tillagning
Riv zuzzhinin och krama ur vattnet. Mixa kikärtorna och finhacka pumpakärnorna, löken och vitlöken. Blanda ihop ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt, peppar och eventuella smaksättare. Tillsätt ägget och rör om.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Klicka ut smeten och forma till biffar. Stek på medelstark värme i ca 5 minuter, vänd biffarna försiktigt och stek ytterligare i 5 minuter. 

Tillred fetaoströran genom att smula ner fetaosten i yoghurten. Tillsätt salt, peppar, eventuella kryddor och honung. Rör om.

Servering
Ät biffarna tillsammans med sallad, avokado och fetaoströra. Tzatziki passar också utmärkt. 


Fin dag till er!
KRAM

2 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Detta måste vara jättegott, jag har börjat använda mer och mer zucchini och senast igår läste jag att de ska vara mycket nyttiga för något speciellt som jag inte minns vad det var. En god fetaoströra till blir ju alldeles utmärkt, tack för recept!
Ja, äntligen är fredagen här och vädret är det bästa tänkbara, ikväll hoppar jag i badet!
Njut nu av helgen så mycket du bara kan, vännen!
Kramar Eva

LyckligaPraliner sa...

Det ser gott ut!! Men just biffarna tror jag inte riktigt skulle falla mig i smaken. Vi har haft en fin lugn helg. Jag har inte orkat med nåt tempo heller. Känner att jag troligen håller på att bli sjuk igen men det bryter inte ut ordentligt. Lite feber och ont i halsen. Det är så jobbigt att gå omkring och vara hängig och jag vet inte hur jag ska orka jobba imorgon..Om jag hade haft ett mindre tungt arbete.. Dom bråkar med varandra och allt annat omöjligt gör de. Ja ja vi får se. Har jag feber far jag inte.

Hoppas ni haft en skön helg!

Kram! ♥