fredag 20 september 2013

Om trädgården och de gröna tomaterna

Någon glömde gurkorna vid trädgårdslandet...
...efter att ha varit och plockat dem bland tomaterna i växthuset
I år ger växthuset god utdelning, trots allt ogräs...
...och i pallkragarna samsas även morötterna med "oönskat" gräs
Vårt kära gamla äppelträd...
... ger massor av fina, goda och allergivänliga äpplen
Och i bortre änden av trädgården, intill äppelträden,
står lastpallarna staplade på hög
Närmar vi oss huset, precis nedanför yttertrappan, möts vi av mossklädda markytor...
...och vid ingången, intill det svarta räcket, 
står de sista sommarblommorna kvar


Jag älskar vår trädgård. Älskar den för dess naturliga enkelhet och för att vi väljer att lägga så lite arbete och prestige i att upprätthålla någon form av perfektionism kring hur den ser ut. Vår trädgård får gärna vara lite vildvuxen. Vi orkar helt enkelt inte med rabatter och odlingar som ideligen behöver rensas och pysslas om. Så är det, men med det sagt vill jag ändå förtydliga att jag inte lägger några värderingar i hur andra sköter sin tomt. För jag kan sannerligen imponeras av hur människor ägnar tid och kärlek åt att skapa vackra trädgårdar. Och jag njuter verkligen av tjusiga rabatter och välmående odlingar, särskilt om de inte ligger på mitt ansvar att sköta om dem.


Nåväl. Skördar gör jag mer än gärna och nu verkar det som om jag måste göra en insats i att ta hand om alla tomater som växer ute i växthuset. Funderar faktiskt på att koka marmelad av de som fortfarande är omogna och gröna. I vår familj har vi nämligen en fäbless för både röda och gröna tomatmarmelader och med ett växthus fullt av gröna tomater låter detta som en god idé. Återkommer kring "marmeladandet" om det lyckas och under förutsättningen att det blir av!Idag skiner solen!
Välkommen helgen!
Kram
    

6 kommentarer:

Hanna sa...

Ville bara titta in och önska dig en trevlig helg.
Kram
Hanna

Gabriella sa...

Tack för dina värmande ord, de gjorde gott hos mig!
Vilka många härliga bilder och inlägg sedan jag sist tittade in. Underbart att odla eget och få skörda allt gott sedan:) Hoppas du får en underbar helg!
Kram

Vardag och flärd sa...

Vännen, jag njuter ohämmat av sådana här bilder, det är en trädgård där det finns liv och naturen får leva. Jag finner ingen glädje i trädgårdar med snörräta rabatter där växterna är placerade en och en med öppen jord emellan, det är inte naturligt. Min trädgård är inte bra skött men den är vild och vacker, och det är din också. Man ska kunna sitta i trädgården och mumsa på ett äpple och tycka att man har det fint. Pilla och rensa kan vi göra när vi blir pensionärer.
Hoppas du får en fin helg med mycket sol och fika i trädgården, rara du!
Kramar Eva

Annas röda stol sa...

Så vackert och fint du har det :) Kram Anna

Villa Freja sa...

Jag älskar att skörda. I går kunde jag plocka några jordgubbar, helt otroligt så här sent i september. Vi har ju precis flyttat så nu har vi en ny, mindre trädgård att ta oss an med glädje. Här finns växthus och odlingsytor där förra ägaren sått lite som vi nu kan skörda. Perfekt :) Kram.

Stationen1887-Angelica sa...

Underbara bilder!!!!! Storstor kram!