måndag 9 juni 2014

Av trädgårdens rabarber

10 liter nykokt rabarbersaft

Scones med nykokt och fortfarande ljummen rabarbermarmelad

Pingstdagen firades med mysfrukost


Under gårdagen kokade jag och Ida marmelad och saft av trädgårdens rabarber. Är det något jag inte kan få nog av så är det nybakade scones med marmelad. Nedan finner ni receptet på en superenkel och magiskt god rabarbermarmelad. 


Rabarbermarmelad (ger ca 2 L)
1,5 kg rabarber
8 dl (ca 750 g) syltsocker
1 citron
1 bit (ca 3x2 cm) färsk ingefära
1 kanelstång (eller mängd efter tycke och smak)
1 (drygt) kryddmått natriumbensoat

Förberedelse
Sätt ugnen på 100*C. Diska glasburkarna och locken och lägg dem på ett galler i ugnen. 

Gör såhär
Skiva rabarbern i centimeterstora bitar. Riv ingefäran och citronen. Pressa ut citronsaften. Häll rabarbern i en kastrull (5 L) tillsammans med syltsockret, ingefäran och citronen. Koka ingredienserna på svag värme i ca 5 minuter. Snitta kanelstången och lägg den i marmeladen. Låt koka ytterligare i ca 15 minuter. När rabarberbitarna är mjuka och faller isär tar du lite av marmeladen i ett glas och blandar i natriumbensoat. Tillsätt blandningen i kastrullen och låt marmeladen koka ytterligare någon minut. Häll upp marmeladen i de varma burkarna och tillslut dem omedelbart.

Avnjut marmeladen tillsammans med prästost, Philadelphiaost eller brie på nybakade scones eller annat gott bröd!


I morse vaknade vi till fågelkvitter 
och en ljusgrå himmel!
Fin måndag till er!
KRAM
    

2 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Tack snälla vän för din omtanke! Jag mår bra men går hos läkaren och kollar trycket osv för att - förhoppningsvis - inte braka ihop.
Rabarbersaft är så himla gott, jag har faktiskt gjort 5 liter! Tror jag ska göra marmelad efter ditt recept.
Ha en härlig sommarvecka, rara du!
Kramar Eva

LyckligaPraliner sa...

Du får allt att se så fint ut OCH gott!! Har rabarber i frysen sen förra året. Funderar på att koka lite saft..Kanske marmelad också. Det har jag aldrig provat. Bara apelsinmarmelad som blev så hård att man kunnat slå ihjäl en oxe med den.. Om man velat alltså :))

Nybakade varma scones.. mums!

Kram vännen!