Chokladpraliner |
Kaffetryffel med kokos (silkespapper från Lagerhaus) |
Chokladpraliner
ca 25-30 stycken (beroende på vilka formar som används)
Ingredienser
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Fyllning
75 g marsipan (smaksätt ev. med lite likör eller essens)
75 g marsipan (smaksätt ev. med lite likör eller essens)
2 msk hallonsylt (eller annan fyllning exempelvis pumpakärnor, russin, marmelad etc.)
Tillbehör
aluminium- och silikonformar
aluminium- och silikonformar
Gör så här
Smält den mörka chokladen och pensla aluminiumformarna så att botten och kanterna täcks. Fyll silikonformarna till en tredjedel. Ställ formarna i frysen i 10 minuter. Smält den ljusa chokladen och låt den svalna något. Blanda marsipanen med hallonsylten så att den får en krämig konsistens. Ta ut formarna ur frysen och klicka i krämen (lämna en spalt mellan krämen och kanterna). Häll över den ljusa chokladen och dekorera. Låt chokladen stelna och avlägsna formarna. Frys in chokladen eller förvara den i kylen.
Smält den mörka chokladen och pensla aluminiumformarna så att botten och kanterna täcks. Fyll silikonformarna till en tredjedel. Ställ formarna i frysen i 10 minuter. Smält den ljusa chokladen och låt den svalna något. Blanda marsipanen med hallonsylten så att den får en krämig konsistens. Ta ut formarna ur frysen och klicka i krämen (lämna en spalt mellan krämen och kanterna). Häll över den ljusa chokladen och dekorera. Låt chokladen stelna och avlägsna formarna. Frys in chokladen eller förvara den i kylen.
Kaffetryffel med kokos (recept hämtat från Vinterns söta)
ca 25 kulor
Ingredienser
200 g mörk choklad
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk snabbkaffepulver (jag mortlade pulvret)
1 1/2 dl florsocker
25 g rumstempererat smör
2 dl kokosflingor
florsocker eller kakao
ca 300 g vit choklad (drygt)
Guldkulor till dekoration
Tillbehör
bakplåtspapper
bakplåtspapper
Gör så här
Smält chokladen i en skål i mikrovågsugnen och tillsätt snabbkaffepulvret. Häll i grädden och rör om. Blanda i florsockret och klicka i smöret (smeten ska vara så pass varm att smöret smälter). Tillsätt kokos och rör om. När smeten har rumstemperatur låter du den stelna i kylen (tar ca 60 minuter).
Smält chokladen i en skål i mikrovågsugnen och tillsätt snabbkaffepulvret. Häll i grädden och rör om. Blanda i florsockret och klicka i smöret (smeten ska vara så pass varm att smöret smälter). Tillsätt kokos och rör om. När smeten har rumstemperatur låter du den stelna i kylen (tar ca 60 minuter).
Ta en klick av tryffelsmeten och forma små kulor på ett fat med florsocker/kakao. Jag använde två teskedar för att inte bli så kladdig. Lägg kulorna på en skärbräda som är täckt med bakplåtspapper. Ställ skärbrädan i frysen i ca 60 minuter.
Smält den vita chokladen. Ta ut kulorna ur frysen och doppa dem i chokladen. Lägg tillbaka kulorna på skärbrädan och dekorera med guldkulor. Frys in eller förvara i kylen.
Lycka till!
Tänk att om mindre än en vecka är det julafton. Har ni tid och lust kan ni prova recepten ovan. Chokladen blir jättegod och är dessutom superenkel att göra!
Allt gott!
KRAM
♥
3 kommentarer:
Så bra med recept! Kaffetryffel måste jag göra, ska avsätta lite tid för godis på söndag, det blir roligt.
Så vackert med silkespappret i den lilla skålen!
Ta vara på din tid och dig själv och stressa inte, rara du!
Kramar Eva
Mums, dom både ser och låter väldans goda ! På måndag ska vi ha våran godisdag, då våra söner kommer hem.
Dom brukar stå för en stor del av godistillverkningen.
Ha det så gott och sköt om dej ♥
Kram / Anneli
Hej fina bloggvän !
Jag tittar in så här dan före dan, för att önska dej och din familj en glädjerik JUL, med många mysiga och minnesvärda stunder ♥
Varma kramar / Anneli
Skicka en kommentar