fredag 13 september 2013

En speciell dag

Idag dukar vi upp med sötsaker och annat gott
American Cookies


Idag är det en speciell dag. Idag firar vi familjens fina fina lillebror. En 14-åring. Tänk att det har gått 14 år sedan vi fick vårt efterlängtade måndagsbarn! Grattis älskade son!


Och är det födelsedag så ska det givetvis ätas massor av kakor, tårta och andra sötsaker. Så idag njuter vi av lyxigt födelsedagsfika och en underbar och vetemjölsfri variant av American Cookies. Något för alla allergiker (och ickeallergiker) att prova! Delar med mig av receptet nedan. 


American Cookies ca 35 st 
Gluten- och veteproteinfria (kakorna går även att baka med vanligt vetemjöl)
Ugnstemperatur 150*C (varmluft 125*C)


Ingredienser
100 g smör (rumstempererat)
2,25 dl farinsocker
0,4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat

1 ägg (uppvispat)

3,25 dl havregryn (Sempers rena havre är helt fritt från vete. Jag använder vanligt havregryn)
2,25 dl vetemjölsfri mjölmix, exempelvis Lailas glutenfria (och veteproteinfria) gula mjölmix - Kockens - (om du använder vanligt vetemjöl tar du 1,5 dl)

175 g bakchoklad (ljus eller mörk)


Tillvägagångssätt
Mät upp smöret och låt det bli rumstempererat. Sätt ugnen på 150*C och klä tre plåtar med bakplåtspapper. Hacka bakchokladen i mindre bitar.

Rör smöret mjukt tillsammans med farin- och strösocker (jag brukar använda en gaffel). Tillsätt vaniljsocker, salt och bikarbonat. Blanda väl.

Vispa upp ägget och rör ner det i blandningen. Blanda i havregryn och mjölmix. Tillsätt till sist den hackade chokladen och fördela den jämnt i kakdegen.

Forma ca 35 stycken runda bollar. Lägg dessa på en plåt så att utrymme ges för bollarna att expandera i storlek (kakorna "flyter" ut). 

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 14-16 minuter. Låt kakorna svalna på ett bakgaller. Ät och njut!


KRAM
 ♥ 

6 kommentarer:

Angelica Little Corner of Crafts sa...

Såg dom på Insta! Muuums!
Grattis till födelsedagsbarnet! Ha en skön helg också! Jag följer med mamma i hennes husbil till Vemdalen lör-sön! Kolla in lite fina färger och andas fjällsluft! Kram!

Vardag och flärd sa...

Klart man ska fira med godsaker när det är födelsedag! En liten grattishälsning till 14-åringen!
Tack för receptet! Det dyker upp fina recept här på din blogg titt som tätt och det är glädjande.
Ha nu ett fantastiskt födelsedagskalas och en underbar helg, raraste vän!
Kramar Eva

Anonym sa...

Blir säkert en förträfflig dag idag. Sötsaker är det bästa som finns....
Kram
AC

Gabriella sa...

Tack för dina fina, vänliga ord!
Åh så gott det ser ut! Hoppas er 14-åring får en härlig dag:)
Kram

millandante sa...

Ljuvliga bilder, och du skriver så fint!! Hoppas det blev en extra fin dag igår:)

Kram kram
Milla

Vitt hus med svarta knutar sa...

Grattis i efterskott till sonen! Klart det ska vara något extra gott när det är födelsedag och dessa kakor ser mumsiga ut. Tack för receptet!
Kram,
Regina