måndag 24 mars 2014

Blomsterbombad chokladtårta och en morgontrött sötnosa

En fransk chokladtårta...
...förgyllde vår söndag
Ida bakade och jag dekorerade
Massor av blommor...
...och pudrat florsocker
Ljuvlig tillsammans med glass och grädde...
...och diverse sötsaker eller bär
Fatet är köpt hos raraste Nina på Nice
Idas chokladsnittar passade utmärkt till tårtan
Och så en väldigt morgontrött sötnosa


I helgen slapp vi nya sjukor och tiden ägnades åt rekreation och återhämtning. Och en del pluggning såklart. Under gårdagen bakade Ida den ljuvligaste chokladtårtan som sedan dekorerades med nejlikor och små blåa hortensiablommor. Jisses så god den blev! Vill ni prova kommer receptet här.


Fransk chokladtårta (superenkel att göra)

Botten
150 g smör
2 dl strösocker
150 g mörk (bak)choklad
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl eller 2 dl Lailas gula (vetemjölsfria) mjölmix
-du utesluter bakpulver helt-

Glasyr
100 g mörk (bak)choklad
1-2 msk smör

Gör såhär
Smält chokladen och rör under tiden smöret poröst tillsammans med sockret. Knäck i ett ägg i taget och vispa väl. Häll i chokladen, rör om och tillsätt vetemjölet. Blanda och häll smeten i en smord eller "bakplåtspappersklädd" rund (1,5 liters) form. Grädda i 175* C (i nedre delen av ugnen) i ca 30 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad när du tar ut den! Obs, får den stå för länge blir den torr och tråkig.

Låt kakan svalna. Smält chokladen och tillsätt smöret. Glasera och låt chokladen stelna. Dekorerar tårtan (överdriv gärna) och ät den tillsammans med vispad grädde eller glass. Tårtan kan med fördel ätas dagen efter.

Lycka till!
  

I morse var det en väldigt "måndagstrött" morgon. Men jag mjukstartar veckan med att äta lunch tillsammans med Karin. Det känns otroligt lyxigt och fint.


Hoppas att er helg har varit fin 
och att ni får en trivsam 
start på veckan!

KRAM
   


4 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Lilla sötnosa, så fin! Jag tänker alltid på min Julia när jag ser sötnosa.
Så vacker tårta ni förgyllde söndagen med! Man måste fira att allt är som vanligt och en vanlig söndag bör piggas upp med blommor och tårta!
Ha nu en fin vecka, raraste vän, och kanske det finns en liten tårtbit kvar att mumsa på!
Kramar Eva

LyckligaPraliner sa...

Ett konstverk!! Vad ni är proffsiga på att baka och dekorera! Verkligen alltså, höll på att skriva :)) Men det lät för tonårsaktigt :)) Makalöst fint och gott ser det ut!

Hoppas lunchen med Karin var trevlig!

Kram du hjärtans fina, ha en bra tisdag! (själv har jag feber...)

Ann-Louise

martinealison sa...

Bonjour ma chère Maria,
Une très jolie publication additionnée de merveilleuses photos. Mes félicitations pour ce très beau gâteau qui me semble succulent et merci pour la recette.
Cette fillette est magnifique et quelle belle image !
gros bisous

Annas röda stol sa...

Ni är så duktiga på att baka!!! Finaste konditoritårtan :))) Kram Anna