fredag 2 maj 2014

"cutie pie"








Skinkpaj och lax- och sparrispaj


Vi har så himla roliga barn. Så spontana, skämtsamma, flänga och underbart rappa i munnen. Det gör mig glad! Men framför allt är det deras lycka som gör mig hjärteglad. Den har inte alltid varit självskriven, så den innehar ett enormt värde. Att ha välmående och lyckliga barn är det absolut viktigaste för mig!  

Under valborg fyllde vi både våra hjärtan och magar med godsaker. Nedan hittar ni receptet på de pajer som vi stoppade i oss. Pajernas botten och äggstanning tillagas på samma sätt. Skillnaden ligger i fyllningen.


Såhär tillagar du lax- och sparrispaj och Skinkpaj
Sätt ugnen på 200* C och börja sedan med pajdegen.

Pajbotten (4-6 portioner --> en paj)
150 g smör
3 dl Lailas mjölmix (vetemjölsfri) eller vetemjöl
1 krm salt
1-2 msk vatten

Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig blandning. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen snabbt. Tryck ut degen i en form (diameter 24 cm), nagga botten och förgrädda i 10-15 minuter i 200* C.

Äggstanning (avser en paj) 
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost (gärna lagrad)
1 dl keso (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
1 msk färska finhackade kryddor (ex timjan eller rosmarin)
Peppar och salt efter smak 

Förslag på två fyllningar 
1. Ingredienser till lax- och sparrispajen
1 knippa grön (färsk) sparris
250 g kallrökt lax
1 bit purjolök (ca 15 cm)
En plommontomat som delas i klyftor (du kan använda fler eller utesluta dem helt) 

Gör såhär
Bryt av nedre delen av sparrisen. Koka i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Låt sparrisen rinna av. Skölj under tiden purjolöken och skiva den fint. Strimla laxen och skär plommontomaten i klyftor. Fördela ingredienserna på den förgräddade botten och häll över äggstanningen. Dekorera med tomaten. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200* C i ca 40 minuter. Pajen är färdiggräddad när fyllningen har stannat (inte är rinnande) och fått en gyllenbrun färg. 

2. Ingredienser till skinkpajen
250 g rökt skinka
150 g färska champinjoner (kan uteslutas)
50 g grön mögelost (kan uteslutas)
1/2 msk Smör 

Gör såhär
Skiva champinjonerna och fräs dem i smöret tills dess att de fått önskad konsistens. Under tiden strimlar du skinkan och river grönmögelosten. Fördela ingredienserna på den förgräddade botten och häll över äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200* C i ca 40 minuter. Pajen är färdiggräddad när fyllningen har stannat (inte är rinnande) och fått en gyllenbrun färg.


Avnjut tillsammans med en grönsallad, oliver och tzatziki.

Önskar er en 
fin fredag!
KRAM
   

2 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Och du lyfte upp min kväll ett snäpp till! Tack hjärtans fina du!

Kram

Vardag och flärd sa...

Kärleksfulla bilder! Allt är inte självklart .... man måste jobba för det och det tror jag du gör och du lyckas.
Jag önskar dig en riktigt fin helg med de dina, raraste du!
Kramar Eva