måndag 2 september 2013

Om det som känns stort och om en tårta

Bröllopsbukett
Söndagstårta
Dukat för söndagsfika. Ljuslyktor - iittala. Muminmuggar - Arabia. 


I helgen firade vi bröllopsdag och Kajsa, som sedan länge är utflugen ur boet, hade födelsedag och blev på bästa sättet uppvaktad av sin fästman nere i Göteborg. En sådan handling värmer sannerligen en mammas/svärmors hjärta. Även om vi såklart helst hade velat ha dem med på våra festligheter. 

Här hemma startade vi lördagsmorgonen med skumpa i sängen. Därefter följde en väldigt harmonisk bröllopsdag, som sedan avslutades med en trivsam familjemiddag. Underbart och livsnödvändigt på många sätt. Och fastän lördagen lever kvar som något mjukt och fint, finner jag inte de där orden som bäst beskriver vad jag känner. För på något sätt blir allt så överväldigande. Att ha varit tillsammans i 20 år, varav 17 som gifta, är stort. Oändligt stort! Och att älska någon i nöd och lust likaså. Att dessutom ha barn som fyller 26 år, är både en ofattbar och fantastisk känsla på en och samma gång.

Vidare spenderade jag söndagen med att komponera en ny variant av tårta. Jag bakade en havreknäckbotten och på den bredde jag chokladsmörkräm och vispgrädde. Därefter dekorerade jag med vindruvor och chokladflarn och simsalabim så hade vi en otroligt god, söt och kaloririk tårta. För den som vill testa kommer receptet nedan.


En lättgjord och god tårta (ca 6 - 8 bitar)

Förberedelser
Sätt ugnen på 175*C. Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. Klipp därefter till ett bakplåtspapper och lägg det i en rund, ca 22 cm i diameter stor bakform med löstagbar kant. Börja sedan med havreknäckbotten.

Havreknäckbotten 
75 g smör
1,5 - 2 msk grädde
0,75 dl strösocker
2 dl havregryn
1 nypa salt

Smält smöret i en kastrull. Häll i de övriga ingredienserna och rör ihop smeten ordentligt. Låt svälla i fem minuter. Bred ut blandningen i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i 175*C i ca 15-17 minuter. Låt den färdiggräddade havreknäckbotten kallna. Under tiden gör du chokladsmörkrämen.

Chokladsmörkräm
75 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 - 2 msk kakao
1 äggula

Rör smöret mjukt. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Skölj därefter vindruvorna och skär dem i halvor. Vispa grädden.

Dekorera tårtan
Bred chokladsmörkräm och grädde på den kalla havreknäckbotten. Dekorera tårtan med vindruvor och annat gott. Som annat gott valde jag att använda chokladflarn. Du kan enkelt göra egna flarn genom att bre ut smält bakchoklad på ett smörpapper. När chokladen stelnat bryter du den i lagom stora flarn, med vilka du sedan garnerar tårtan. Prova. Tårtan är lätt som en plätt att göra. Och så är den farligt god!  


Hoppas att ni har haft en trivsam helg!
Önskar er en skön start på veckan
KRAM
      

6 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Grattis, finaste du, till alla år som fru! Bröllopsdagar är bra för då tänker man på alla år som varit och hur fint allt egentligen är, i vardagen kanske man inte alltid sätter ord på tankarna utan det rullar på med alla måsten. Må ni få många lyckliga år tillsmmans!
Jag är övertygad om att det blir festligheter när ni träffar Kajsa och fästman nästa gång! Det låter så fint när du skriver fästman.
Tack för receptet på tårtan! Den ska jag göra i helgen när barnen samlas hos oss.
Ha en härlig vecka och tänk tillbaka på din bröllopsdag, fina Maria!
Kramar Eva

Anita sa...

Men så vackra bilder! :D

Annas röda stol sa...

Du har då alltid så vackra dukningar :) Duken är ju underbar. Kram Anna

Hanna sa...

så fina bilder. Vackra blommor och så god tårtan ser ut.
Ha en fortsatt fin dag.
Kram
Hanna

Gjuterian sa...

Vill bara titta in och säga hej!

Kram från Helen

Queen of Kammebornia sa...

Så gott! Och vilka fantastiskt härliga bilder!