onsdag 25 september 2013

Om trädgårdsskördar, husligheter och recept

Favoritpålägg, böcklingpastej och en 
hemgjord tomatmarmelad
En ljuvlig marmelad på gröna tomater
(Instagram)
Hemgjord och makalöst god glass och chokladsås
(Instagram)



Trädgårdsskördar och husligheter
Det kan kännas väldigt fint att få ägna sig åt sysslor som syltning, bakning och långkok. Jag kan till och med känna en stillsam och inre frid när jag är huslig och tar tillvara det ätbara i vår trädgård. När, men framförallt om, jag nu gör det. För vissa år orkar jag inte ombesörja skördandet och då kan vinbärsbusken stå oplockad tills dess att fåglarna eller frosten tar bären. Och av rabarberna och krusbären blir det kanske inte mer än en paj eller två. Men det är ok att det är så, för jag har insett att jag inte behöver vara fröken duktig. Det viktiga är istället att ha en trädgård som inte genererar ångest och krav, utan istället skänker njutning och förnöjsamhet.

Men visst är det härligt när energin och lusten räcker till sysslor som att koka marmelad och göra egen glass. När arbetsinsatsen känns efterlängtad och kravlös och recepten okomplicerade och smarriga. Nedan har jag därför valt att dela med mig av hur man på ett enkelt sätt kan göra supergod marmelad, glass och chokladsås.   


MARMELAD
Har man aldrig tänkt tanken kan tomater kännas som otippade bär att göra marmelad på. Men faktum är att det här receptet både genererar en lättlagad och ljuvligt god marmelad. Prova och du får en härligt frisk och milt citronsmakande marmelad med en touch av ingefära. Marmeladen passar utmärkt att äta tillsammans med bröd (särskilt scones), kex, olika sorters ostar, fikon, dadlar, frukter, bär och charkuterivaror. Den går även väldigt bra att använda i bakverk som macarons, (hallon)-grottor och syltkakor. 


Marmelad på gröna tomater
Ger ca 1 liter 

Ingredienser
I kg omogna och gröna tomater
6 dl strösocker
1-2 msk färskriven ingefära
3 citroner (finrivet skal)
1 drygt kryddmått natriumbensoat (konserveringsmedel)

Förberedelser
Sätt ugnen på 100*C och ställ in de rena glasburkarna (du behöver 3-4 småburkar) och dess lock i ugnen. Jag lät dem stå där under tiden som marmeladen kokade. 

Tillagning
Skölj tomaterna och skär dem i små bitar. Skala därefter ingefäran och riv den och de sköljda citronerna fint. Blanda dessa tre ingredienser tillsammans med sockret i en kastrull. Låt blandningen koka upp under lock. Därefter låter du marmeladen småkoka utan lock i ca 1,5 timme.

När marmeladen har önskad konsistens (min marmelad var relativt vattnig men tjocknade under tiden den svalnade) tillsätter du natriumbensoat. Ett tips är att lösa konserveringsmedlet i en mindre mängd marmelad och sedan blanda i detta. Häll därefter upp den heta marmeladen i de varma glasburkarna och sätt på locket. Du har nu en makalöst god tomatmarmelad. Förvara burkarna svalt och mörkt.

Marmelad på röda tomater
Istället för gröna tomater kan du använda mogna, röda tomater. Receptet är detsamma som ovan, men kan varieras genom att du byter ut en av citronerna mot en apelsin.


HEMGJORD GLASS
Med dessa recept kan du på ett väldigt enkelt sätt göra härligt krämiga och supergoda glassar. Jag kan helt ärligt säga att både vaniljglassen och jordgubbsglassen är bland de godaste jag har ätit! Recepten är hämtade från boken Lomelinos Glass och till min hjälp har jag använt en glassmaskin. Enligt Linda Lomelino går det utmärkt att göra glassen utan glassmaskin. Se recepten nedan.


Vaniljglass med kaksmulor -American Cookies-
Ger ca 0,6 L

Tillbehör
Glassmaskin - volym 1,2 Liter

Ingredienser
1 dl mjölk (1,5 procents fetthalt)*
3 dl vispgrädde (36-40 procents fetthalt)*
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk vodka (ger krämigare konsistens och färre iskristaller. Kan uteslutas)
*[Ursprungsreceptet är 1,5 dl standardmjölk och 2,5 dl vispgrädde]

Förberedelser
Ställ glassbunken (den som tillhör glassmaskinen och som ska användas under tillredningen) i frysen minst åtta timmar i förväg. Frys även den form/bunke som du ska använda under infrysningen i minst en halvtimme (samtliga formar/bunkar ska vara väl kylda då de används). Använd gärna en bunke i rostfritt stål eller aluminium eftersom dessa snabbare kyls ner.

Gör såhär
Vispa mjölk, grädde och socker med elvispen så att sockret löser sig (smeten tjocknar något men blir inte fluffig). Blanda i vaniljsocker och vodka. Låt gärna glassen stå i kylen ca 30 minuter (detta är inte nödvändigt, men ju kallar glassmeten är innan den körs i glassmaskinen desto krämigare blir konsistensen). 

Kör glassen i glassmaskinen tills dess att den är krämig. För mig tog det ca 45 minuter. Tillsätt kaksmulorna (daimkross, chokladbitar och marshmallows är också smarrigt) och kör sedan någon minut till. Ta fram den kylda formen/bunken ur frysen och häll i glassmeten. Låt glassen stå 3-5 timmar i frysen (frystiden varierar beroende på formens/bunkens form). Glasen är nu färdig att serveras.

Utan glassmaskin
Har du ingen glassmaskin ställer du in den färdigblandade glassmeten i frysen. Under infrysningstiden vispar du glassmeten med 20-30 minuters mellanrum (elvisp eller gaffel går bra). Upprepa 3-4 gånger. Låt glassen frysa under 4-6 timmar.


Chokladglass
Vill du göra chokladglass smaksätter du vaniljglassen med fyra matskedar O´boy (vilket jag gjorde) eller en halv matsked kakao. Tillsätt detta samtidig med vaniljsockret. Andra godsaker blandar du i enligt receptet ovan. Jag rörde ner små chokladbitar, vilket barnen uppskattade.


Jordgubbsglass -antagligen världens godaste-
Ger ca 1 Liter


Tillbehör
Glassmaskin - volym 1,2 Liter

Ingredienser
250 g färska jordgubbar (blåbär och hallon går också bra)
1 msk pressad citron
1 burk kondenserad och sötad mjölk (ca 400 g)
2 1/2 dl vispgrädde

Förberedelser
Ställ glassbunken (den som tillhör glassmaskinen och som ska användas under tillredningen) i frysen minst åtta timmar i förväg. Frys även den form/bunke som du ska använda under infrysningen i minst en halvtimme (samtliga formar/bunkar ska vara väl kylda då de används). Använd gärna en bunke i rostfritt stål eller aluminium eftersom dessa snabbare kyls ner.

Gör såhär
Rensa (skölj) och skär jordgubbarna i mindre bitar. Mixa dem till en puré tillsammans med den pressade citronen. Blanda purén med den kondenserade mjölken (burken ska INTE kokas).

Vispa grädden fluffigt och blanda med purén. Låt gärna glassmeten stå i kylen i ca 30 minuter. Kör blandningen i glassmaskinen i ca 45-50 minuter. Häll glasen i den väl kylda formen/bunken och låt glassen stå i frysen 3-5 timmar (frystiden varierar beroende på formens/bunkens form).

Utan glassmaskin
Har du ingen glassmaskin ställer du in den färdigblandade glassmeten i frysen. Under infrysningstiden vispar du glassmeten med 20-30 minuters mellanrum (elvisp eller gaffel går bra). Upprepa 3-4 gånger. Låt glassen frysa under 4-6 timmar.

Fler bilder på vår hemmagjorda glass hittar du HÄR.


HEMGJORD CHOKLADSÅS

I vår familj älskar barnen glass med chokladsås, eller chokladsås med glass beroende på vem du frågar. Som barn åt jag alltid mammas hemkokta chokladsås. Numera utgår vi från min vän Åsas recept när vi gör chokladsås. Den får en ljuvlig konsistens och smakar precis lika gott som mammas. Det går inte annat än att älska Åsas milda och aningen kolasmakande chokladsås. Älskar du choklad, ja då måste du prova detta recept! Om inte, prova ändå!


Åsas underbara chokladsås
Ger ca 4-5 dl färdig chokladsås

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2-1 dl sirap (den större volymen ger en aningen mer kolasmak)
1 msk vaniljsocker
1/2 dl kakao
En nypa salt (smaka av)
25 g smör

Blanda samtliga ingredienser, förutom smöret, i en kastrull. Låt chokladsåsen sjuda på svag värme i ca 15-30 minuter. Den längre tiden ger en tjockare konsistens (tänk på att chokladsåsen tjocknar medan den svalnar). När chokladsåsen sjudit färdigt tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret. 

Avnjut den rykande varma, ljumna eller kalla chokladsåsen tillsammans med glass. Eller på sked, bara för att den är så himmelskt god! Chokladsåsen kan förvaras i kylen upp till en vecka.



Fin fortsättning 
på veckan!
KRAM

2 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Min husliga vän, jag tackar för recepten! Glass är en läckerhet som Julia och jag gärna vill göra, hemlagad chokladsås till blir det bästa. Då ska jag försöka vara lite huslig i helgen!
Ha nu en fortsatt fin vecka, rara du, hoppas förkylningar är borta!
Kramar Eva

Annas röda stol sa...

Åh det var längesen jag åt böcklingpastej...tack för tipset. Ha en bra dag. Kram Anna