tisdag 1 januari 2013

Uppfriskande och lite syrlig






Under gårdagkvällen dukades det till fest. Emellertid behöll vi myskläder och morgonrock på och det kändes så där lagom avspänt och skönt. Mannen lagade mat och jag fixade efterrätt. Med andra ord stod mannen för det salta och jag för det söta och syrliga. Som dessert gjorde jag bland annat en apelsinsorbet och receptet hittar ni nedan.


Apelsinsorbet
Antal portioner: 8

Ingredienser
4 apelsiner (saften) 
2 citroner (saft och skal)
5 dl vatten 
2 1/2 dl strösocker 


Gör så här
Riv citronernas skal fint. Låt citronskal, vatten och socker koka i ca 5-7 minuter (tills dess att lagen har blivit simmig). Låt lagen svalna.

Pressa under tiden citronerna och apelsinerna och tillsätt saften i den rumstempererade lagen. Rör om ordentligt. 

Fördela lagen i en form och ställ den i frysen (jag delade upp innehållet i två avlånga sockerkaksformar vilket ger en kortare frystid). Kontrollera innehållet efter ca 20-40 minuter (beroende på antal formar och dess storlek) och därefter regelbundet tills dess att innehållet är "mjukfruset" (det har då en ljusare färg men är inte stelfruset). Vispa (eventuellt kan du röra med en gaffel) innehållet. Ställ tillbaka formen i frysen och låt den stå i ca 3 timmar.


Servering
Förbered eventuella andra tillbehör innan sorbeten tas ut ur frysen (sorbet tinar fort i rumstemperatur). Använd en glasskopa och forma små kulor. Avnjut!

Apelsinsorbet har en uppfriskande och lite syrlig smak och vi åt den tillsammans med jordgubbar och en chokladfondant, vilken vi toppade med grädde och passionsfrukt. Mums!


      Lycka till!       



Idag fortsätter vi i lugnt tempo. Äter rester och mumsar godsaker. Jag hoppas att ni har haft en fin nyår och ni får en behaglig och trivsam start på det nya året!



Ta hand om er!
KRAM

   

4 kommentarer:

Angelica Little Corner of Crafts sa...

God fortsättning!!
KRAM!

Anonym sa...

Underbara bilder, förstår precis hur mysigt ni hade det.
Nyårsdagen, en dag då det finns tid till vila och se till att året börjar bra,
Kram
AC

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej Maria.
Kul att höra från dig också.
Jo vi mår fint och det känns bra med 2013 tycker jag. Jag ska berätta mer sen i bloggen om resan, tiden består ju av många saker och man ska hinna mycket, så man gör ju det som känns viktigast och sen får man tid för datorn, som är ett nöje.
Vad vackert du har dukat begåvade människa. Helt oslagbart.
Det låter trevligt med din nyårsmiddag god mat och fint sällskap det allra bästa man kan ha.
Varmkram Zara

Blockethuset sa...

Vackert..jättefin dukning och fina bilder!!